Common Ground

Modar Salama with JazzArt Orchestra

Common ground –

JazzArt Orchestra o.l.v. Martin Fondse feat. Shaza Hayek (vocals), Modar Salama (percussion) e.a.

Door de actualiteiten in het nieuws rondom Syrië, is de beeldvorming over het land vrij eenzijdig. Zo weet bijna niemand dat Syrië, van oudsher het hart van de Arabische wereld, een van de oudste en rijkste culturen met een schat aan muzikale tradities kent. En laat nu juist muziek in staat zijn om verschillen te overbruggen en over culturele grenzen heen samenwerking mogelijk te maken.

Onder leiding van Martin Fondse en samen met enkele Syrische gastmusici maakt het JazzArt Orchestra een muzikale reis naar en door Syrië, waarin kennismaking en samenwerking centraal staan. Muziek over verlies, hoop en liefde geschreven voor een groot jazzorkest met topmusici uit Syrië en een hoofdrol voor de ontroerende zang van Shaza Hayek.

‘Common ground’ kan worden beschouwd als een krachtige muzikale metafoor voor iets dat in maatschappelijk opzicht hopelijk ook gebeurt: kennismaking, samenwerking en verzoening.

Shaza Hayek

De Syrische zangeres Shaza Hayek (1981) studeerde aan het Conservatorium in Damascus en vluchtte 2 jaar geleden met haar gezin naar Nederland. Syrië heeft een rijke muzikale cultuur met schitterend vocaal repertoire waarin de liefde in al haar facetten centraal staat. Shaza Hayek is een van de vooraanstaande vertolkers van dit genre en wordt in haar vaderland gerekend tot de absolute top. In Nederland trad ze onder meer op bij het VPRO-programma Vrije Geluiden.

Martin Fondse

Arrangeur en componist Martin Fondse is vermaard om zijn verhalende, filmische stijl van schrijven en bovendien grensverleggend in het maken van cross-overs tussen muziekstijlen en culturen. Om die reden was hij al enkele keren te gast in het tv-programma DWDD. Fondse schreef speciaal voor dit project nieuwe arrangementen van Syrische ‘originals’. Daarmee wordt een unieke verbinding tussen jazz en de muziek uit het Midden-Oosten gemaakt.

“Als er iets in deze wereld moet veranderen, dan kan dat alleen met muziek”

- Jimi Hendrix

Nu kaartjes kopen