Common ground

JazzArt Orchestra o.l.v. Martin Fondse ft. Shaza Hayek & Modar Salama

Door de trieste gebeurtenissen in Syrië, die al zo lang voortduren, zouden we bijna vergeten dat het land, van oudsher het hart van de Arabische wereld, een van de oudste en rijkste culturen met een schat aan muzikale tradities kent.

Samen met een aantal jonge Syrische musici speelt het JazzArt Orchestra o.l.v. Boy Edgar Prijs winnaar Martin Fondse het programma Common Ground.
Common Ground is een krachtige muzikale metafoor met liedjes over verlies, hoop en liefde. Fondse schreef prachtige arrangementen op Syrische ‘originals’ die hun oorsprong vinden in diverse steden in Syrië. Common Ground was al te horen in Schouwburg Odeon (Zwolle), Beauforthuis (Austerlitz), Rabotheater Steenwijk en LantarenVenster (Rotterdam).

Shaza Hayek

De Syrische zangeres Shaza Hayek (1981) studeerde aan het Conservatorium in Damascus en vluchtte enkele jaren geleden met haar gezin naar Nederland. Syrië heeft een rijke muzikale cultuur met schitterend vocaal repertoire waarin de liefde in al haar facetten centraal staat. Shaza Hayek is een van de vooraanstaande vertolkers van dit genre en wordt in haar vaderland gerekend tot de absolute top.

Martin Fondse

Arrangeur en componist Martin Fondse is vermaard om zijn verhalende, filmische stijl van schrijven en bovendien grensverleggend in het maken van cross-overs tussen muziekstijlen en culturen. Niet voor niets ontving hij dit jaar de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en improvisatie. Fondse schreef speciaal voor dit project nieuwe arrangementen van Syrische ‘originals’. Daarmee wordt een unieke verbinding tussen jazz en de muziek uit het Midden-Oosten gemaakt.

“Als er iets in deze wereld moet veranderen, dan kan dat alleen met muziek” - Jimi Hendrix